Zelfs na ruim 20 jaar Track Meetings blijft de populariteit van deze serie instuifwedstrijden stijgen. Met 560 inschrijvingen bij de laatste Runnersworld Utrecht Track Meeting van 2019 kwam het totaal aantal inschrijvingen voor 2019 op een recordaantal van 3678!

Dat zoveel atleten op deze wedstrijden af komen zal met een aantal dingen te maken hebben. Wat we veel horen is dat de sfeer erg goed is en de organisatie top. We doen er dan ook alles aan om elke wedstrijd weer zo soepel mogelijk te laten verlopen, zodat alle atleten op hun best kunnen presteren.

Op de achtergrond hebben we daarom nieuwe wedstrijdadministratiesoftware in gebruik genomen. Daar merk je als atleet misschien weinig van, maar het verkleint de kans op vertragingen in het wedstrijd programma en de risico’s op fouten.

We zorgen ook elke wedstrijd voor een groep enthousiaste vrijwilligers die onmisbaar zijn voor een goed verloop van de wedstrijd. Dankzij de bak-kunsten van een aantal leden van de organisatie konden we deze geweldige vrijwilligers tijdens de laatste wedstrijd op verse cakes trakteren.

We blijven tenslotte innoveren met nieuwe toevoegingen, zoals de wind mee garantie en de Wavelight. De wind mee garantie is mogelijk doordat de finish aan twee kanten van de baan gemaakt kan worden afhankelijk van de windrichting. De Wavelight is een technologie van SPORT Technologies die het voor atleten mogelijk maakt om een soort elektronische haas te volgen. De haas bestaat uit lampjes in de baanrand die één voor één oplichten op een vooraf bepaald tempo.

Uiteraard ook veel dank aan onze partner ET Utrecht en onze sponsor Runnersworld Utrecht. Hun steun is enorm belangrijk voor het succes van de Track Meetings en wij zien uit naar een hernieuwde samenwerking komende jaren.
Wij krijgen wel eens de vraag of het organiseren van een Track Meeting eigenlijk wel zin heeft zo midden in de zomervakantie. Als je naar de kalender van de atletiekunie kijkt, is er bijna niets te vinden. Maar waarschijnlijk omdat er bijna niets op de kalender staat, kan de atleet die zin heeft in een wedstrijdje vrijwel alleen bij ons terecht en dat gebeurde dus ook op de vijfde RunnersWorld Track Meeting van dit seizoen. Alle 24 regio's die de atletieunie kent waren vertegenwoordigd en daarnaast hadden we deelnemers uit Duitsland, België, het Verenigd (?) Koninkrijk, Noorwegen, Marokko, Koeweit, India en Djibouti. Aan het einde van de avond telden we 611 inschrijvingen, duidelijk minder dan vorige keer maar in de vakantie periode was de belangstelling nog niet eerder zo groot.

Op onze atletiekbaan zijn 2 finishlijnen getrokken en daardoor kunnen we onze sprinters meestal een 'windmee garantie' geven. Gisteren stond eindelijk de wind eens uit een andere richting en maakten we voor het eerst bij de Track Meetings gebruik van de 'NK-finish'. Veel atleten die regelmatig meedoen keken even verbaasd om zich heen en ook organisatorisch had het wat aanpassingen tot gevolg maar volgens ons is het uiteindelijk prima verlopen.

Door de incourante nummers die op het programma stonden 150 m, 300 m en de 200 m horden, zijn er gisteren meer PR's verbeterd dan anders en onze bestenlijsten kunnen weer een update gebruiken. De meest in het oog springende prestatie kwam pas in de laatste serie 3.000 m waar Silke Schmidt het wereldrecord voor de dames in de leeftijdscategorie 60+ (waar ze sinds 2 dagen lid van is) met meer dan 10 seconden verbeterde naar 10:43,68. Het komt niet vaak voor dat onze officials een wereldrecord formulier mogen ondertekenen.

Al met al dus weer een geslaagde RunnersWorld Track Meeting. Op 30 augustus is de zesde en laatste Track Meeting van het seizoen en als het een beetje mee zit breken we dan ons record van 3.430 inschrijvingen uit 2015. Doe dus mee en help ons ook aan een record!
Met zo’n 800 inschrijvingen was het de één na drukste Track Meeting ooit. 14 series 100m, 12 series 800m, 11 series 200m, 9 series 200m en 4 series 3000m. Dat betekent vrijwel altijd een plek in een passende serie met atleten van een zelfde niveau. Als je graag in dezelfde serie zit met een loopmaatje dan is de tip om beiden een zeer specifieke tijd op te geven bij je inschrijving zoals 2:10.05. Met bijvoorbeeld 2:10.00 heb je namelijk kans dat je toch net in verschillende series terecht komt.

Bij de inschrijfbalie ontvangen we steeds meer voorinschrijvingen in plaats van na-inschrijvingen. Zo’n twee derde van de atleten schrijft zich inmiddels vooraf in via Atletiek.nu. Dat scheelt flink wat werk op het wedstrijdsecretariaat en betekent minder risico op uitloop van het programma. Om ook de wachttijd bij de inschrijfbalie zo kort mogelijk te houden vragen we alle atleten om het startnummer, dat ze op vrijdagmiddag via e-mail toegestuurd hebben gekregen, bij de balie gereed te hebben.

Deze 4e Track Meeting begon met 400m horden waar de Nieuw-Zeelander Michael Cochrane de winst pakte in 52,09.

Later op de avond vond de spectaculaire 800m Elite Race plaats. Deze race was speciaal door hoofdsponsor Runnersworld Utrecht georganiseerd en leverde een prachtige strijd op topniveau op. Nummers 1, 2 en 3 finishten in respectievelijk 1:52.77, 1:52.80 en 1:52.84. Gelukkig heeft Elektronische Tijdmeting Utrecht tegenwoordig haarscherpe finishfoto’s om de winnaar mee te bepalen, want met het blote oog was het niet te zien, zo close was het. Tijdens een officiele prijsuitreiking kregen de winnaars van Runnersworld Utrecht mooie geldprijzen voor hun geweldige prestaties.

De ronde bel wordt geluid voor de laatste ronde van deze 2e serie 1500m:
IMG 20190712 220033 2

Ondertussen werd bij het kogelstoten door Jenny Nzounda een knappe 13.63m gestoten. Dat is een Track Meetings record bij de meisjes A.

Ook het hoogspringen was van hoog niveau. Sven van Merode van Spado sprong maar liefst 2.02m!

Michel van Osch sprong nog hoger. Maar dan met polsstok. Toch bijzonder, want hij is al 70+! Met 2.84m zette hij een prachtig Nationaal Record neer.

En tenslotte een speciale vermelding voor wheeler Thomas van Hulst die zowel de 100m als de 200m in z’n eentje deed, maar ook zonder concurrentie scherpe tijden reed.

De volgende Track Meeting is 9 Augustus. Vergeet die niet in je agenda te zetten!